Kwasten

Futura kwastKwasten zijn van essentieel belang voor het resultaat van uw schilderwerk. Voor iedere toepassing is er een geschikte kwast en wij adviseren u over de juiste kwast voor uw verf en werk.

Wij hebben een uitgebreid assortiment kwasten, divers in toepassing, prijs en levensduur. Uiteraard adviseren wij u graag over het kiezen van de juiste kwasten het onderhoud van uw kwasten. Belt u gerust 0255-515153 of kom langs aan de IJmuiderstraatweg 6-9.

Van varkenshaar tot synthetisch

Chinees varkenshaar is, tot op heden nog steeds de belangrijkste grondstof voor de verfkwast. Kwasten behoren tot de oudste gereedschappen der mensheid. De oorsprong van de kwast gaat terug tot vele tienduizenden jaren voor Christus. In de grotten van Altamira in Noord Spanje zijn kwasten gevonden, gemaakt van holle botten waarin dierlijk haar van verschillende lengte was gezet. Met deze voorlopers van onze huidige verfkwast zijn de wereldberoemde grottekeningen gemaakt.

Vandaag de dag worden de meeste kwasten van Chinees varkenshaar voorzien. Varkenshaar bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de kwast.

Varkenshaar is een klein natuurlijk wonder op zich en heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het de ultieme grondstof is voor de verfkwast. Varkenshaar is dikker, sterker en elastischer dan  ieder ander dierlijk haar en biedt grote weerstand aan mechanische krachten. Eén enkele varkenshaar kan meer dan twee kilogram dragen zonder te breken. Varkenshaar is conisch. Een eigenschap die zowel voor de vervaardiging van de kwasten als ook voor de functionering onontbeerlijk is. Conisch wil zeggen dat de haren aan de wortelzijde dikker zijn dan aan de uiteinden. De conische haren zorgen ervoor dat de kwast de verf kan vasthouden en geleidelijk weer afgeeft.

Ook de met het oog niet waarneembare schubbenstructuur van de haren, al naar gelang de kwaliteit meer of minder schubben, is verantwoordelijk voor de hoeveelheid verf die kan worden opgenomen. Een andere zeer belangrijke eigenschap is dat de varkenshaar een gespleten punt heeft, de zogenaamde bles. Deze blessen zorgen ervoor dat de bovenzijde van de kwast zacht is waardoor de verf gelijkmatig kan worden verdeeld zonder kwastaanzetten. Bij het verslijten van het haar blijft het haar zich splitsen waardoor de kwast zijn eigenschappen behoudt.

Welke kwast voor welke toepassing?


Varkensharen kwasten zijn geschikt voor het verwerken van oplosmiddelhoudende verven en kunnen zeer lang bewaard worden. Een schilder gebruikt zijn varkensharen kwasten tientallen jaren, door ze tussentijds te bewaren in lijnolie. Wij begrijpen dat de keuze enorm is en daar helpen wij u graag bij, dus bel 0255-515153, of kom langs.

Synthetische vezel

Voor moderne watergedragen verven zijn er speciale kwasten met haren gemaakt van een synthetische vezel.
De meest voorkomende synthetische vezels als alternatief voor varkenshaar zijn nylon en polyester vezels. De polyester vezels zijn echter beter geschikt als alternatief voor varkenshaar dan nylon. De polyestervezels zijn speciaal gemodificeerd om ze geschikt te maken voor verfapplicatie. De vezels onderscheiden zich door een hoog verfopname vermogen en een gecontroleerde afgifte van de verf. De vezels hebben een kunstmatige bles en zijn derhalve zeer zacht aan de bovenzijde voor een afwerkresultaat zonder kwaststrepen.

Soorten kwasten

  • Goudhaantje®Traditioneel
  • Goudhaantje® Futura
  • Copenhagen Gold
  • Hollander patentpunt kwasten
  • Staalmeester
  • Lyonse penselen en radiatorkwasten
  • Blokwitters en muurverfkwasten
  • Wegwerp kwasten

Voor elke verf vindt u bij ons de juiste verfkwasten en wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Bel 0255-515153 voor advies of kom langs in de winkel.