Hoe gebruik je krijtverf?

Reguliere krijtverf  is een dekkende (muur)verf op waterbasis, poedermat door extra toevoeging van krijt, waardoor het een fluweelachtig uitstraling heeft. Een krijtverf is in principe een dekkende verf. Al naar gelang je eigen creativiteit breng je er effecten in aan, van authentieke kwaststrepen tot “versleten” plekken, of twee verschillende kleuren over elkaar heen, zoals een versleten spijkerbroek.

Aquamaryn Maril muurverf gebruiken als krijtverf

Omdat de muurverf van Aquamaryn zo mooi mat is, kun je deze ook prima voor dezelfde creatieve toepassingen gebruiken als een krijtverf.
Met Maril muurverf kun je oude meubeltjes een tweede leven geven met een nieuwe authentieke look! Bedenk je wel dat een krijtverf niet zo slijtvast is. Het zitvlak van een stoel  bijvoorbeeld leent zich daarom niet zo goed voor een behandeling met krijtverf, tenzij je deze vervolgens afwerkt met een lak (maar dat is dan weer niet per se milieuvriendelijk).
Oude verf- of laklagen hoef je alleen te verwijderen als ze slecht zijn, dus waneer ze bladderen of erg bros zijn. Alles wat los zit moet er af. Alles wat vastzit volstaat met goed ontvetten en daarna licht opschuren, zodat de laag mat is. Daarna nog een keer ontvetten en je basis is klaar.


Voor het aanbrengen van de verf gebruik je een kwast of een velours rollertje. Je kunt de verf zo egaal mogelijk uitstrijken of juist een beetje rustieker, door de kwaststrepen er duidelijk in terug te laten komen. Zeker wanneer je later nog een laag was of patine gaat aanbrengen heb je een heel mooie effect in de kwaststrepen.

Wanneer geef je krijtverf een extra beschermingslaag?


Voor toepassingen op muren is dat in principe niet nodig. De muurverf van Aquamaryn is schrobvast en bij normaal gebruik dus voldoende beschermd. Bij gebruiksvoorwerpen kan dat wat anders zijn. Een tafelblad, of bovenzijde van een buffetkast wordt wat intensiever gebruikt en zou je dan oko extra kunnen beschermen met een matte vernis, of met een was. Een matte vernis is ideaal slijtvast, maar heeft al nadeel dat het een “gewone” acrylaat lak is. Als je kiest voor een boenwas kun je natuurlijke variant kiezen.