Kwast onderhoud

Een goede kwast verdient goed onderhoud

De vakschilder is bijzonder zuinig op zijn kwasten, omdat ze goed zijn ingewerkt. De toppen van de haren zijn mooi besleten en de krop heeft zich gevuld. Met splinter nieuwe kwasten kan de schilder geen goed werk afleveren. Eerst moet immers al het fabricage stof en losse haren uit de kwast verdwenen zijn en de scherpste toppen van de haren besleten. Het is daarom raadzaam om nieuwe kwasten eerst voor de grondverf te gebruiken.
 
Bewaren in water

De vakschilder bewaart zijn kostbare kwasten in een pot met water, hij gebruikt de kwasten dagelijks en zodoende blijven ze dus mooi soepel. De doe-het-zelver schildert vaak hooguit een periode, waardoor het water minder geschikt is om de kwasten voor langere tijd te bewaren. Tijdens het werk kunnen de kwasten prima in water worden weggezet, maar voor langere tijd is een andere oplossing nodig. Kwasten worden in water na lange tijd stug en de kwastbus waar de haren in verlijmd zijn gaat roesten, bovendien verdampt het water na verloop van tijd. Kwasten kunt u ook beter niet bewaren in de terpentine, terpentine verdampt en er ontstaat een witte kraag van kristallen die tussen de haren gaan zitten en moeilijk te verwijderen zijn.

 

Rauwe lijnolie


Een betere manier om onze kostbare kwasten te bewaren is in rauwe lijnolie, gebruik daarvoor een kwastinette. Een kwastinette is een afsluitbare pot waar u de kwasten in kunt hangen, zodat ze niet met de haren op de bodem staan. Vul de kwastinette zover dat de haren en een gedeelte van de bus in de rauwe lijnolie staan. Wanneer u de kwast weer gaat gebruiken strijkt u deze eerst langs de rand goed af en doopt hem vervolgens in de verf die u gaat gebruiken. Nu kunt u de kwast inwerken op een schone krant, zodat de verf en de resterende lijnolie zicht vermengen, voordat u aan het schilderwerk begint. Omdat u de kwast niet met terpentine schoonmaakt gaat de kwast ook niet lekken tijdens het schilderen.

Wanneer u klaar bent met uw schilderwerk hoeft u de kwast niet eerst volledig schoon te maken. Het uitstrijken van de overtollige verf op een krant is voldoende, daarna zet u de kwast in de lijnolie.
U kunt uw kwasten zo jarenlang afgesloten en beschermd tegen omvallen wegzetten, en uw kwasten blijven soepel en zacht.

Zie voor het juiste gebruik van uw kwasten het desbetreffende artikel op deze website.