Kitten & kitpistolen

kitpistool

Wij hebben kitten van diverse merken zoals, Simson, Den Brave, Sikkens en Hudson.

Er bestaan grofweg drie types kit in vele soorten, voor diverse werkzaamheden:


1.    Plasto-elastische: kitten vervormen onder druk, en keren terug in de vorm na droging. (bijvoorbeeld acrylaatkit).
2.    Elastische kitten: deze kitten zijn rubberachtig en keren na indrukken of uitrekken weer in de oude vorm terug. Siliconenkit en polyurethaankit  zijn beide elastische kitten.
3.    Plastische kitten: deze vervormen onder druk maar veren niet uit zichzelf terug . Denk hierbij aan de vroegere Butyleenkit: deze heeft als nadeel op den duur uit te harden, en worden daarom niet veel meer gebruikt.


AcrylaatkitAcrylaatkitten en beglazingskitten zijn de meest gebruikte kitten bij reguliere schildersklussen.  Acrylaatkitten zijn verkrijgbaar in een binnen kwaliteit en een buiten kwaliteit, daarentegen zijn beglazingskitten zowel binnen als buiten toepasbaar.


Overschilderbare acrylaatkit


Overschilderbare acrylaatkit (of acrylaat dispersie kit) wordt gebruikt om naden in houtwerk binnenshuis af te dichten. Deze kit is in principe overschilderbaar met zowel terpentine gedragen verven als watergedragen verven.  Wij adviseren met overschilderen te wachten tot de kit voldoende is door gedroogd, zie hiervoor de aanbevolen droogtijd op de verpakking.


Beglazingskitkitpistool detail


Beglazingskit is bedoeld om de dubbelbeglazing water en winddicht te maken waarbij zowel de werking tussen glas en kozijn als de glaslat door de kitrand moet worden opgevangen. Werking van het hout kan ontstaan door storm en rukwinden, maar ook als gevolg van temperatuurswisselingen en vocht. Beglazingskit hoeft in principe niet overgeschilderd te worden voor een goede werking van de kit, maar het wordt in de praktijk wel gedaan uit esthetisch oogpunt.


Siliconenkit en hybride kitten


Beglazingskitten bestaan uit diverse soorten en typen, wij beperken ons tot vier types:
1.    Siliconenkit neutraal : een siliconenkit is niet overschilderbaar;
2.    Glasseal  is een zogenaamde “overschilderbare” siliconenkit , maar in de praktijk blijkt deze toch moeilijk over te schilderen, bovendien wordt het houtwerk tijdens het afkitten besmet waarbij de besmetting het grootst is bij het nat afmessen (insprayen met zeepsop);
3.    Hybridtop op basis van MS-Polymer is goed overschilderbare kit , en ook de
4.    polysulfidekitten zijn goed over te schilderen, maar deze vormen wel de duurste in de reeks.


Er is in de afgelopen jaren heel wat veranderd op het gebied van toepassing en samenstelling,  giftige stoffen (asbest) zijn in de kitten vervangen en oplosmiddelen zijn verminderd, daarnaast zijn er nog diverse hybride kitten aan het assortiment toegevoegd zoals de MS-polymeer kitten.

 
Kitpistolen


Om de kitten te kunnen verwerken zijn diverse gereedschappen (kitapparatuur) verkrijgbaar, we kennen de eenvoudige kitpistool, deze zijn er in diverse uitvoeringen, Rigo heeft er voor u verschillende op voorraad, waaronder een betaalbare voor de serieuze doe-het-zelver, verder zijn kitpistolen op luchtdruk en Hydroliek voor de professional.  

Komt u gerust langs bij RIGO aan de IJmuiderstraatweg 6-9 en laat u adviseren over de juiste keuze in het uitgebreide assortiment aan kitten, of bel 0255-515 153